На границите на музиката с RADAR Фестивал

Фестивалът, който представя гранични форми на изкуство, в които музиката общува с театър, визуални изкуства и технологии се завръща за 4-ти път във Варна. RADAR фестивал постигна нелеката задача да се загнезди трайно не само в сърцата на меломаните, но и в тези на феновете на технологиите и изобщо всичко идващо от 21в., а понякога и отвъд. Тази година програмата е по-впечатляваща отвсякога и включва не само традиционните четири концерта в удивителната зала на Градска художествена галерия – Варна, трите късни сета, слагащи фокус върху електронната музика, но и съпътстваща лекционна програма с артисти, изследващи взаимовръзките между изкуство и нови технологии. Първият концерт (3-ти август, 20:00ч.) изглежда на пръв поглед най-конвенционален със своя класически профил, но винаги що се отнася до RADAR фестивал привидностите трябва да бъдат оставени настрана. Виртуозната челистка Аня Лехнер и френският пианист Франсоа Кутюрие ще представят своя албум Moderato Cantabile, в който посягат към едно табу в класическата музика, а именно мистицизма. Те ще представят колекция от авторски аранжименти върху трима композитори, останали в периферията на музикалната история – Джурджиев, Момпоу и Комитас. С това двамата артисти на култовия немски лейбъл ECM ще затвърдят пред варненска публика мястото си сред най-авангардните класически музиканти в Европа.

RADAR Фестивал

ТИТАНИЧНО на Милица Гладнишка (3-ти август 19:30ч.) е поредната изненада със съчетанието на много черен хумор, прекрасна музика и пищни костюми. В този театрално-музикален спектакъл тя ще се качи на сцената с едни от най-изявените джаз музиканти, за да разкаже трагичната, но и много романтична история на оркестъра на Титаник, който свири до последно – все пак са подгтовили костюми и реперторар и няма потъване, което да може да ги спре да завладеят сцената.

Песни за любов, загуба и копнеж. Музикалното представление БЕЛЕЖКИ ПО ХОПЪР (4-ти август 19:30ч.) разказва историята за живота и картините на известния американски художник през очите на неговата съпруга и колега художник – Жозефин Нивесън. Този лиричен, но и мрачен разказ ще оживее на сцената благодарение на холандската певица и поет Джудит Схолте.

По традиция в три от фестивалните вечери ще се проведе и втори, късен концерт, този път в двора на Галерията. Сцената там е с фокус върху електронни проекти – IDMT (BG), Novi_sad (GR) и Clavexperience (BG). Още за Radar Festival Beyond Music’17 може да разберете ТУК!

Добави коментар

Твоят имейл адрес, няма да бъде публиквуан.

Този сайт използва "бисквитки", за да подобри предлаганите услуги. Приемам Виж още

Политика за "бисквитки"